Stjerner slår an tonen

I dag spilles det igjen opp til Fjord Classics når verdens beste klassiske musikere er i Sandefjord.


Tekst: Henrik Sandvik

– Om fem år skal Fjord Classics være blant de ti beste klassiske musikk-festivalene i verden, sier festivalsjef Sean Lewis.

Den britiske musikkprodusenten har friske ambisjoner; tross millionunderskuddet etter fjorårets festival, gjør han nå klart for en ny runde.

– Vi testet konseptet i fjor, og var veldig fornøyde. Besøkstallet var bra, medieomtalen var positiv og artistenes tilbakemeldinger var helt fantastisk, sier Lewis, og legger til:

– I Sandefjord ligger alt til rette for dette arrangementet. Størrelsen på byen, arenaene, flyplassen, avstanden til Oslo, og hotellene, men først og fremst begeistringen fra publikum. Derfor har vi besluttet å lage en ny festival.

Fjord Classics 2018 skjer fra 26. til 29. juni. Arrangørene har fått 300.000 kroner av Vestfold Fylkeskommune, 50.000 fra Sandefjord kommune og 400.000 fra Kulturrådet.

– Det hjelper veldig og er en viktig tillitserklæring fra det statlige kulturfondet, sier Lewis, som hadde 1.800 besøkende i fjor.

– Det var en god start i fjor, men vi må gjøre noen endringer. Nå blir det ti konserter på fire dager, alle i Sandefjord kirke. Mellom konsertene skal vi arrangere «Between Classics» på Hotel Atlantic.

Her kan publikumet og musikere treffes.

– Etterpå blir det «After Classics» på Draaben. Man er jo på en skikkelig «high» etter konsertene, så der blir det godt drikke, lave skuldre og musikere i t-skjorte.

Musikerne er for øvrig festivalens største heiagjeng, ifølge Lewis.

– Dette er noen av de ypperste artistene i klassisk musikk. Normalt får de 100.000 kroner for én konsert – her får de 15.000 for en uke. For dem handler dette om å spille fantastisk musikk med gode kollegaer, sier han.

Sandefjord har mye å by på. Sjekk mulighetene!

Sommerukene i Sandefjord er fulle av kultursatsinger, og enkelte har spurt om det virkelig er plass til mer.

– Jeg har stor respekt for de eksisterende tiltakene, og vi kommer ikke til å kollidere med dem. Dessuten kan man jo spørre seg; kan man egentlig ha for mye kultur?

Lewis poengterer at det skal være en opplevelse å gå på konsert.

– Vi tror folk ønsker noe mer enn underholdning – de ønsker også intellektuell tilfredsstillelse og få en smakebit på noe de trodde var utenfor deres rekkevidde. Der går skillet mellom kultur og underholdning.

– Mange vil kanskje hevde at de ikke forstår klassisk musikk?

– Ja, og det er greit. For klassisk musikk – som all kunst – skal ikke forstås. Det skal oppleves!

Kunst skal utfordre oss, understreker Lewis.

– Samtidig må vi gjøre programmet tilgjengelig for folk flest, og publikum trenger kun tre ting: nysgjerrighet og to ører! Resten kan overlates til oss!

Hold deg oppdatert om jobbmulighetene i Sandefjord!

Ti konserter på fire dager - alle i Sandefjord kirke - det er programmet for Fjord Classics 2018. Foto: Fjord Classics
– Vi tror folk ønsker noe mer enn underholdning, sier festivalsjef Sean Lewis. Foto: Fjord Classics

Prospekt Sandefjord

* Denne reportasjen ble først publisert i «Prospekt Sandefjord» 6. juni 2018.

* I magasinet kan du lese om næringslivet og det gode livet i Sandefjord.

* Klikk på bildet under for å komme til web-versjonen av magasinet.

;