Høysesong på bryggekanten

Brødrene Berggren har overlevd to verdenskriger og spanskesyken. – Vi skal komme oss gjennom Korona også, sier daglig leder Kjell Henry Olsen.


Foto: Heidi Marie Gøperød/Heimar Design
Tekst: Henrik Sandvik

Sola varmer i havnebassenget i Sandefjord. Samfunnet åpnes gradvis opp rundt oss, og inne hos Brødrene Berggren er det høyt tempo og mange mennesker. De sjømatsultne kundene greier såvidt å holde korrekt avstand til hverandre.

– Nå er vi på vei inn i høysesongen, sier Kjell Henry Olsen, og fortsetter:

– Vi merker at mange har begynt å besøke hyttene sine, og sandefjordingene spiser betydelig mye mer sjømat om sommeren.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Et titalls kunder med posene fulle av reker, sjøkreps og fiskefileter av ymse slag forsvinner ut av døren mens vi er på besøk. En sprudlende, godt voksen dame forteller at hun bor i Tønsberg, men gladelig kjører til Sandefjord - forbi det hun kaller «flere rålekre matbutikker» - for å handle akkurat her.

– Vi er ydmyke for at så mange fortsetter å handle hos oss. Det er faste kunder som kommer ukentlig helt fra Kongsberg for å handle her, og vi er veldig bevisste på å skape en god atmosfære i butikken. Det skal være en opplevelse å komme hit, sier Olsen.

Han får god drahjelp av rammene rundt.

– Vi trenger jo ikke akkurat tilsette måkeskrik og bølgeskvulp.

Finn drømmejobben i Sandefjord!

Olsen følger fotografens instrukser og smiler om kapp med sola. Fiskebåten «Løven» dupper i bølgene rett ved siden av.

– Dette er et fag, et håndverk, og vi er veldig stolte av det vi gjør. Samtidig er det fint å vite at det vi selger i butikken, skaper verdier også for andre. Det er for eksempel 30 lokale fiskere som leverer til oss, sier Olsen.

Slik har det vært i godt over 100 år. Brødrene Berggren AS ble etablert tilbake i 1911, men situasjonen de siste månedene har vært helt spesiell også for dem.

– Helt i starten, da Korona-pandemien traff Norge, måtte vi nedbemanne noe. I en periode var det veldig stille hos oss, og det ble for eksempel full stopp på bestillingene fra hotellene og restaurantene. Det var tøft å oppleve å måtte permittere medarbeidere. Det har aldri hendt oss før, sier Olsen, og fortsetter:

– Butikken har overlevd to verdenskriger og spanskesyken. Vi skal komme oss gjennom Korona også.

Nå er nær samtlige medarbeidere tilbake på jobb.

– Vi har totalt 45 mennesker ansatt i butikken, og nå gleder vi oss til en hektisk sommer, sier Olsen.

– Har dere vurdert nettbutikk?

– Ja, vi vurderer det, men det er litt komplisert. Vi leverer jo fersk sjømat, og du får ikke den samme opplevelsen på nettet!

Mange kunder kommer langveisfra for å handle godsakene til sjømatbutikken på bryggekanten i Sandefjord.
Kjell Henry Olsen hos Brødrene Berggren AS er på vei inn i høysesongen.

Tenk Sandefjord!

* Mange bedrifter i Sandefjord er rammet av Korona. 
* I sommer blir det fullt fokus på å få hjulene igang igjen.
* I ukene som kommer vil 10 inspirerende sandefjordinger fortelle hvordan pandemien har påvirket dem.
* Med denne serien ønsker vi å oppfordre alle som har mulighet til å støtte det lokale næringslivet.
* Daglig leder Kjell Henry Olsen hos Brødrene Berggren er andre etappe i serien vår.

Brødrene Berggren

En av landets eldste fiskeforretninger, stiftet i 1911.
* Leverer også til andre fiskebutikker, dagligvarebutikker, 
restauranter, hoteller, sykehjem, institusjoner og andre grossister.
* Betjener tre fiskemottak – på Hvasser, Stavern og i Sandefjord – hvor de tar imot ca. 500 tonn sjømat i året.
* Har totalt 45 medarbeidere i butikken. 

;