Stor stas med VR

I forrige uke fikk 550 tiendeklassinger i Sandefjord drømme seg bort med en «arbeidsdag» utenom det vanlige.


Tekst: Henrik Sandvik

Det er ikke bare/bare for unge mennesker å finne ut hva de skal bli når de blir voksne, men i forrige uke var alle ungdomsskoler i Sandefjord kommune invitert til en smakebit på noen av mulighetene som finnes.

Ved hjelp av VR-teknologi og fasilitetene på spill- og opplevelsessenteret Dreamport i Sandefjord sentrum, kunne ungdommene bli bedre kjent med en rekke forskjellige yrker. Med VR-briller på hodet og konsoller i hendene, fikk de blant annet teste ut hvordan det er å være pilot, kirurg, politimann, kokk, sveiser, laborant, truckfører og astronaut.

Det virtuelle karrierekurset ble arrangert av NAV Sandefjord i samarbeid med Dreamport.

– Jeg prøvde blant annet å være kirurg. Det var morsomt, men også vanskelig, sier Oscar (15) fra Varden Ungdomsskole.

– Det er kjempenyttig å få teste ut forskjellige yrker, for det er ikke så lett å vite hva man skal drive med etter skolen. Jeg har imidlertid bestemt meg for lengst; jeg skal bli rørlegger, fortsetter han.

NAV Sandefjord er først ut i landet med å tilby karriereveiledning med VR-teknologi for skoleungdommer. Målet er å ta tak i en stor utfordring; drop-out fra videregående skole. I Sandefjord er det mange unge – særlig gutter – som faller fra, og flere mener at undervisningen må bli mer praktisk lagt opp.

– På fem dager har 550 ungdommer fra de fleste ungdomsskolene i kommunen vært innom, og tilbakemeldingene har vært utrolig positive, sier Gro Elisabeth Sukken og Camilla Ekle Jacobsen fra NAV Sandefjord.

De jobber i markedsteamet til NAV i Sandefjord, som oppnår meget gode resultater i forhold til å få folk ut i jobb. Tiltaket mot denne yngre målgruppen håper de å kunne gjenta.

– Det er mange som er usikre på hva de har lyst til å jobbe med når de blir voksne, så dette har vært veldig nyttig. Vi håper å kunne gjøre dette flere ganger, sier Sukken og Jacobsen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Oscar (15) fra Varden Ungdomsskole prøvde seg blant annet som kirurg. – Morsomt og vanskelig, sier han. Foto: Henrik Sandvik
Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud i Sandefjord kommune (nr. 4 fra venstre) besøkte Dreamport fredag. Her flankert av Dreamport- og NAV-representanter. Foto: Henrik Sandvik
;