Sikter mot utlandet med skole-app

Lille 3DL fra Sandefjord vinner anbud landet rundt med undervisnings-appen sin. – Vi henter styrke av at vi overlevde pandemien. Nå skal vi vokse internasjonalt, sier gründerne.


Tekst: Henrik Sandvik

– Vi har ikke hatt ferie i sommer, nei. Og det blir nok ikke noe ferie på en god stund heller. 
Hazel og Shyam Venkatraman ler høyt, som de ofte gjør, på spørsmålet om det ble noe Norges-ferie i sommer. Det indiskfødte gründerekteparet holder høyt tempo og tenker jobb tidlig og sent.

Nå er de iferd med å slå gjennom for fullt med edtech-selskapet 3DL (forkortelsen står for Three Dimensional Learning).

– Vårt produkt er en app som leverer digitalt innhold til utdanning. Den kan brukes på alle flater og er tilgjengelig på alle plattformer, forteller Shyam. 
Det er skoler og kommuner som utgjør kundegruppen for Sandefjords-bedriften.
– Norske skoler har fokusert veldig på kjøp av utstyr, men ikke på innhold. Det endrer seg nå. Mange har innsett at de ikke får tatt i bruk det nye teknologiske utstyret fordi de ikke har engasjerende digitalt innhold, så der har vi funnet en nisje, forteller Shyam. 
Covid-19 satte imidlertid 3DL tilbake. Før pandemien traff Norge, var salgsutviklingen positiv – så stoppet det helt opp.
– Korona gjorde det vanskelig for oss. Vi hadde lite kapital og det var nesten krise. Vi måtte tilpasse oss og gå til delvis permittering en periode, men vi har overlevd pandemien som selskap og det henter vi styrke fra. Man kan jo ikke sette seg ned og gråte, sier Hazel, og fortsetter:
– Vi fokuserte på å fornye og utvide de eksisterende avtalene våre. I dag er det 90 grunnskoler og videregående skoler som bruker appen vår.

Så – idet Norge gled inn i sommermodus – kom gladnyheten som snudde stemningen.

– I juli vant vi et stort anbud med Bærum kommune, som kjøpte appen til alle 1. til 4. klassinger på alle skoler i kommunen. Siden har Tysvær kommune kjøpt appen til 1. til 10. trinn på alle sine skoler, sier Hazel. 
Det førstnevnte anbudet varte i flere måneder og gründerne omtaler prosessen som «ekstremt lærerik»
– Det var mer enn 15 deltakere i konkurransen, og tildelingen gikk til Aschehoug, Gyldendal, Cappelen og TV2 Skole – og lille 3DL fra Sandefjord. Det var utrolig gøy, ler Shyam.
Tidligere denne måneden besluttet for øvrig også Sandefjord kommune å bruke 3DLs app på alle barne- og ungdomsskoler. 
Nøkkelen er å engasjere i klasserommet, ifølge gründerne. Mange lærere sliter med å få elevene til å følge med. 
– Med vår app kan læreren for eksempel bruke 3D-animasjoner i undervisning om kroppen eller verdensrommet. Den er lett å bruke og gir variasjon i undervisningen. Tilbakemeldingene viser at både elevene og lærerne vil ha oss, sier Shyam. 

Gründerekteparet er nå på investorjakt. Ønsket er en aktiv medeier som kan bidra med strategisk retning. 

– Vi trenger kapital for å utvikle appen. Det er flere fagområder der skolen fortsatt mangler engasjerende digitalt innhold, som for eksempel elektrofag, sier Hazel.
Det lille selskapet tenker stort. 
– Digitalt innhold er relativt enkelt å skalere og tilpasse til nye markeder. Nå har vi bevist at modellen fungerer. Appen er tilpasset norsk pensum, men vi har allerede internasjonale skoler på kundelisten og har alltid planlagt å vokse internasjonalt. Neste år skal den ut i Sverige, og snart starter arbeidet mot de engelskspråklige markedene England og India, sier Shyam, før han legger til:
– Men appen er utviklet i Sandefjord og alt styres herfra. Det er vi stolte av.

Bli kjent med mulighetene i Sandefjord!

Shyam og Hazel Venkatraman kjente kniven på strupen da Korona traff Norge, men nye kontrakter gjennom sommeren har fått smilene tilbake. Foto: Henrik Sandvik
Shyam og Hazel Venkatraman jobber for å ta utdannings-appen sin til utlandet fra basen i Sandefjord. Foto: Henrik Sandvik
;