Vil lage Norges smarteste gate

Når Thor Dahls gate gjenåpner i juni skal den være fri for biler, men proppfull av smarte sensorer. Nå inviteres alle til idédugnad på Gründeriet!


Tekst: Henrik Sandvik

 

Smartby-konseptet brer om seg. Ny teknologi åpner opp for innovative tjenester, og flere steder i Norge jobbes det på spreng for å bli landets smarteste by.

Snart blir smartby-bølgen godt synlig i Sandefjord også, og her får satsingen en egen vri.

– Vi har brukt to år på å finne ut hva en smart by egentlig er, og nå har vi landet. I første omgang fokuserer vi ikke på at Sandefjord skal være Norges smarteste by – vi skal lage Norges smarteste gate, sier IKT-sjef Sondre Andersen i Sandefjord kommune.

Sammen med Sandefjord Bredbånd og Sandefjord Næringsforening inviterer kommunen nå til idédugnad på Gründeriet. Målet er å få kreative ideer fra kodere, utviklere, programmerere og andre. Arrangementet er gratis, åpent for alle og går av stabelen 26. april (se mer informasjon HER).

– Det blir fine premier og toppfolk fra flere ledende norske IT-selskaper vil sitte i dommerpanelet. Her er det bare å være kreative, sier Andersen, som håper både gründere og etablerte selskaper ser dette som en gyllen mulighet til å utvikle og vise fram spennende løsninger.

Den utvalgte veistumpen er Thor Dahls gate, som blir den nye og bilfrie koblingen mellom brygga og sentrum når den gjenåpner i juni. Kommunen har invitert lokale entreprenører og andre bidragsytere på dugnad, og Andersen er over seg av begeistring for at det også blir teknologifokus i gaten.

– Ambisjonen er at Thor Dahls gate etter hvert skal teppelegges med sensorer i lykter, benker, trær og kumlokk; alt kan kobles på nett og skaffe data. Det er egentlig bare fantasien som setter begrensningene, sier han.

Sensorene kan programmeres til å måle trafikk, klima og menneskelige bevegelser, for å nevne noe. Funnene samles så i datasett som kan brukes til ulike apper og tjenester.

– Her kan vi gjøre alt fra nyttige observasjoner om for eksempel luftkvalitet, temperaturer i vann og luft, bussavganger, køer eller «heat maps» som viser bevegelsesmønstre – til utelukkende underholdende ting som romantisk gatebelysning på Valentine´s Day, sier Andersen.

 

Finn drømmejobben i Sandefjord!

Målet er at Thor Dahls gate skal bli et utstillingsvindu for andre.

– Det vi har startet på her, vil være banebrytende i internasjonal målestokk. Og det viktigste er jo å sørge for nyttige tjenester for innbyggerne, sier Andersen.

Kommunen er i ferd med å ferdigstille infrastrukturen – det vil si nettverket sensorene skal kommunisere over – i samarbeid med det kommunale eide Sandefjord Bredbånd.

– Vi bygger en IoT-plattform og vil eie dataene, så nå er det bare opp til bedrifter og utviklere å lage apper og tjenester, sier Andersen.

Den smarte gaten er en del av kommunens overordnede IKT-prosjekt «Proaktive innbyggertjenester». I tillegg til gaten og en kommende innbygger-app, skal det settes opp to interaktive touch-skjermer der innbyggere og besøkende kan finne all slags informasjon; én på Hvaltorvet og én i Thor Dahls gate. Denne er nå under utvikling av Sandefjords-bedriften Fits Consulting.

– Vi var første kommune i Norge med egen chatbot, og Kommune-Kari har senere blitt implementert i flere titalls andre kommuner. Nå tar vi dette flere steg videre, sier Andersen.

 

Hold deg oppdatert med nyhetsbrevet vårt!

Næringssjef Jan Erik Hvidsten (fra venstre), IKT-sjef Sondre Andersen og ordfører Bjørn Ole Gleditsch gleder seg til oppgraderingen av Thor Dahls gate i sentrum. Foto: Eivinn Ueland
Gatestubben mellom Hvaltorvet og brygga er en eneste stor byggeplass denne våren. Foto: Henrik Sandvik
;