Vil lage Norges smarteste gate

SANDEFJORD / 9. APRIL 2019

Når Thor Dahls gate gjenåpner i juni skal den være fri for biler, men proppfull av smarte sensorer. Nå inviteres alle til idédugnad på Gründeriet!

Tekst: Henrik Sandvik

 

Smartby-konseptet brer om seg. Ny teknologi åpner opp for innovative tjenester, og flere steder i Norge jobbes det på spreng for å bli landets smarteste by.

Snart blir smartby-bølgen godt synlig i Sandefjord også, og her får satsingen en egen vri.

– Vi har brukt to år på å finne ut hva en smart by egentlig er, og nå har vi landet. I første omgang fokuserer vi ikke på at Sandefjord skal være Norges smarteste by – vi skal lage Norges smarteste gate, sier IKT-sjef Sondre Andersen i Sandefjord kommune.

Sammen med Sandefjord Bredbånd og Sandefjord Næringsforening inviterer kommunen nå til idédugnad på Gründeriet. Målet er å få kreative ideer fra kodere, utviklere, programmerere og andre. Arrangementet er gratis, åpent for alle og går av stabelen 26. april (se mer informasjon HER).

– Det blir fine premier og toppfolk fra flere ledende norske IT-selskaper vil sitte i dommerpanelet. Her er det bare å være kreative, sier Andersen, som håper både gründere og etablerte selskaper ser dette som en gyllen mulighet til å utvikle og vise fram spennende løsninger.

Næringssjef Jan Erik Hvidsten (fra venstre), IKT-sjef Sondre Andersen og ordfører Bjørn Ole Gleditsch gleder seg til oppgraderingen av Thor Dahls gate i sentrum. Foto: Eivinn Ueland

Den utvalgte veistumpen er Thor Dahls gate, som blir den nye og bilfrie koblingen mellom brygga og sentrum når den gjenåpner i juni. Kommunen har invitert lokale entreprenører og andre bidragsytere på dugnad, og Andersen er over seg av begeistring for at det også blir teknologifokus i gaten.

– Ambisjonen er at Thor Dahls gate etter hvert skal teppelegges med sensorer i lykter, benker, trær og kumlokk; alt kan kobles på nett og skaffe data. Det er egentlig bare fantasien som setter begrensningene, sier han.

Sensorene kan programmeres til å måle trafikk, klima og menneskelige bevegelser, for å nevne noe. Funnene samles så i datasett som kan brukes til ulike apper og tjenester.

– Her kan vi gjøre alt fra nyttige observasjoner om for eksempel luftkvalitet, temperaturer i vann og luft, bussavganger, køer eller «heat maps» som viser bevegelsesmønstre – til utelukkende underholdende ting som romantisk gatebelysning på Valentine´s Day, sier Andersen.

 

Finn drømmejobben i Sandefjord!

Målet er at Thor Dahls gate skal bli et utstillingsvindu for andre.

– Det vi har startet på her, vil være banebrytende i internasjonal målestokk. Og det viktigste er jo å sørge for nyttige tjenester for innbyggerne, sier Andersen.

Kommunen er i ferd med å ferdigstille infrastrukturen – det vil si nettverket sensorene skal kommunisere over – i samarbeid med det kommunale eide Sandefjord Bredbånd.

– Vi bygger en IoT-plattform og vil eie dataene, så nå er det bare opp til bedrifter og utviklere å lage apper og tjenester, sier Andersen.

Den smarte gaten er en del av kommunens overordnede IKT-prosjekt «Proaktive innbyggertjenester». I tillegg til gaten og en kommende innbygger-app, skal det settes opp to interaktive touch-skjermer der innbyggere og besøkende kan finne all slags informasjon; én på Hvaltorvet og én i Thor Dahls gate. Denne er nå under utvikling av Sandefjords-bedriften Fits Consulting.

– Vi var første kommune i Norge med egen chatbot, og Kommune-Kari har senere blitt implementert i flere titalls andre kommuner. Nå tar vi dette flere steg videre, sier Andersen.

 

Hold deg oppdatert med nyhetsbrevet vårt!

Gatestubben mellom Hvaltorvet og brygga er en eneste stor byggeplass denne våren. Foto: Henrik Sandvik