Fra én olje til en annen

Dårlige tider i Nordsjøen sendte Hans Sevrin Svedhaug ut på jobbjakt. Vestlendingen fant løsningen hos Pronova Biopharma i Sandefjord.


Tekst: Henrik Sandvik

– Det endte med at jeg ikke kunne fortsette.

Hans Sevrin Svedhaug (30) er fra Knarvik, et lite sted rett nord for Bergen, og har bodd på de kanter av landet hele livet foruten om to år på skole i Odda.

Nedturen i oljebransjen fikk imidlertid konsekvenser, og han har nå jobbet et halvt års tid på Pronova Biopharma i Sandefjord.

 

– Jeg studerte kjemi og prosess, og var lærling i Nordsjøen i to år – til de dårlige tidene kom. Da begynte jeg å jobbe i et containerfirma på Mongstad, men det var jo ikke relevant for fagutdanningen min. Det var kun ment som midlertidig, forteller Svedhaug.

Han begynte å lete etter jobber, og kom over annonsen fra firmaet i Sandefjord.

– Jeg ble kalt inn på intervju hos Pronova Biopharma, som firmaet jo er mest kjent som her, før påske 2017. Og siden har det gått slag i slag.

 

Full rulle

Svedhaug har samboer og en snart tre år gammel datter.

– Etter intervjuet fikk jeg påsken til å tenke meg om, så var det bare å kjøre på. Det var full rulle med hussalg og oppussing. Vi flyttet hit i slutten av juli og jeg begynte 1. august, forteller Svedhaug, og legger til:

– Det ble ikke noe sommerferie i fjor, for å si det sånn.

 

Sandefjord har mye å by på. Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Familien hadde ingen tette bånd til Sandefjord fra før.

– Jeg hadde vært her to ganger før intervjuet, og har også noe inngiftet slekt i Sandefjord. Det er alt.

– Kunne dere strengt tatt ha flyttet hvor som helst?

– Omtrent. Jeg lette etter jobb i hele Norge, og vi var åpne for det meste. Samboeren min ville imidlertid studere. Derfor måtte et studiested være i nærheten, og hun tar nå det første året på barnehagelærerstudiet på Høgskolen i Sørøst-Norge (Bakkenteigen).

 

Fiske og friluftsliv

Vestlendingen er fornøyd med den nye tilværelsen, og har blant annet gangavstand til jobb. Pronova Biopharma lager omega 3-baserte legemidler, og stillingen som prosessoperatør innebærer å se til at prosessene på fabrikken går som de skal.

– Jeg er så heldig at jeg har kommet på et litt eldre anlegg, så jeg må ut og ratte litt på ventiler av og til. Alle anleggene henger i hop, og alt må fungere sammen, sier han.

 

Klikk her for å finne ledige jobber i Sandefjord!

Det går i fiskeolje på fabrikken, og fiske er sentralt for Svedhaug også på fritiden.

– Jeg elsker å fiske, aller helst i innlandsvann. Og så må jeg jo si at klimaet her er utrolig bra. Det kan blåse stiv kuling, men fortsatt være mye bedre her enn vi er vant til, ler han.

– Men jeg savner fjellene. Jeg synes det er mye enklere å orientere meg når jeg kommer opp i høyden og får overblikk, legger Svedhaug til.

Han har fått med seg at Sandefjord har et urbant tilbud, men er ikke noen storbruker av dette.

– Det er fint å ha slike fasiliteter i nærheten, men for min del er det viktigere å ha fine turområder i rimelig nærhet. Det er ikke mitt førstevalg å gå på café i helgene, for å si det sånn. Friluftsliv er veldig viktig for oss, så da er det heller fram med ryggsekken og ut på tur.

Vestlendingen Hans Sevrin Svedhaug stortrives med jobb, familie, klima og fiskestang i Sandefjord. Foto: Henrik Sandvik
Pronova Biopharma holder til lengst til venstre i industriområdet ned mot Sandefjordsfjorden.

Nye folk i Sandefjord

* Hvert år flytter mange mennesker til Sandefjord. Her er det godt å leve og spennende å jobbe!

* Sandefjord kan blant annet by på en rekke små og store spennende bedrifter i mange bransjer.

* I vår serie viser vi fram 15 nye sandefjordinger, og Hans Sevrin er innflytter nummer ni.

* Følg med på Facebook og Nye folk i Sandefjord.

;