10 ting å gjøre i Sandefjord på våren

Endelig er våren her. En deilig tid, med varmere vær og alt begynner å våkne til liv igjen. Våren er en herlig tid i Sandefjord, og her har vi laget en liste over noe av alt du kan finne på i Sandefjord på denne tiden av året.


Tekst: Hanne Marie Pedersen, april 2024

 

Utendørs treningsparker

Hva med utendørs trening nå som det er varmere i været? I fjor åpnet to nye utendørs treningsparker i Sandefjord; en i Bugården og en i Badeparken. Dette er et gratis tilbud som passer til alle - enten du er godt trent, nybegynner, ung eller gammel. Parkene er også godt tilrettelagt for de med ulike funksjonsutfordringer. I treningsparkene finner du en kombinasjon av egenvektsapparater og tradisjonelle styrke- og utholdenhetsapparater. QR koder på apparatene gir deg gjennom mobiltelefonen forklaring av de forskjellige øvelsene, i tillegg er det montert plakater med tips til øvelser for inspirasjon og veiledning.

Foto: Heidi Marie Gøperød

Alpakkavandring

Du store alpakka!! Endelig er våren her, og alpakkaene er klare for å gå på tur igjen. Hos Mønnerød Alpakka i Sandefjord har du mulighet til å komme tett på disse fantastiske kameldyrene. Her kan du være med på alpakkavandring, hvor du går tur med egen alpakka i leietau i landlige omgivelser. Turen tar 1-1,5 timer, og passer for alle som er glad i dyr, liten som stor. Her kan du lese mer, og finne datoer for alpakkavandring.  

Foto: Hanne Marie Pedersen

 

Skulpturparken på Midtåsen

Midtåsen var hjemmet til skipsreder Anders Jahre, og ble oppført i 1933. Eiendommen ligger på en høyde med fantastisk utsikt mot fjorden, og prydes av vakre planter, eiketrær og spektakulære skulpturer. Her finner du en skulpturpark og en egen paviljong, hvor 16 av kunstneren Knut Steens verk er samlet. 4 skulpturer i bronse er plassert rundt i landskapet, og 12 marmorskulpturer er plassert inne i paviljongen. Den spektakulære skulpturpaviljongen har vakt internasjonal oppmerksomhet, og er tegnet av arkitekt Svein Lund og landskapsarkitekt Gullik Gulliksen. Det er gratis å besøke paviljongen og skulpturparken. 

Foto: Heidi Marie Gøperød

 

Tønsberg tønne

Tønsberg tønne er en ikonisk steinvarde, som ble oppført på slutten av 1800-tallet. Dette gamle sjømerket finner du på sørspissen av Østerøya, i området som kalles Yxney. Dette er et fantastisk turområde, med gapahuk på Søndre Truber, badestrender, jettegryter og ramsløk. Fra parkeringsplassen er det ca. 2,5km til Tønsberg tønne, og dette er et yndet turmål for både familier og løpeglade. Det er god sti hele veien, og avsluttes med miniklyving for å komme seg opp til tønna. På klare dager ser du helt til Koster fra dette flotte utsiktspunktet. 

Foto: Vilde Kristine Vik

 

Sandefjord-kaffe'n i sola

I Sandefjord har vi vår egen kaffe. Hva er vel bedre enn å nyte vår-solen med en kopp rykende fersk Sandefjord-kaffe i hånden? Den smaker helt nydelig, med hint av kirsebær, rik fyldighet og med ettersmak av sjokolade og mandel. Her kan du lese mer om hvor du får kjøpt Sandefjord-kaffe'n.

Foto: Hanne Marie Pedersen

 

Utendørs klatring

Nå på våren er det fint å flytte aktivitetene ut. For de som er glade i å klatre, er det mange spennende utendørs klatremuligheter i Sandefjord. Du finner klatrefelt på Mokollen, Kasteskogen, Oksåsen på Helgerød og Rambergåsen ved Ormestad. På Rambergåsen har DNT Sandefjord etablert boltefester for topptauklatring og klatring på led. Sandefjord er for øvrig et eldorado for buldring også, som er friklatring uten sikringer.

Foto: Hanne Marie Pedersen

 

Beverstien i Kodal

Hva med en utflukt til den populære Beverstien? Beverstien ligger ved Stivannet, rett ved Kodal sentrum. Navnet er inspirert fra beverne som gjennom mange år har holdt til å Stivannet. Langs stien kan du finne kreasjoner laget av disse fascinerende dyrene. Beveren er mest aktiv om natten, så det er ikke så lett å få øye på Stivann-beveren. Men er du heldig, kan den  observeres på dagtid, spesielt i grålysningen og skumringen. Du finner flere bålpanner klare til bruk, og rikelig med sitteplasser langs stien. Stien er opplyst på kvelden, og er rullestolvennlig med jevn og bred sti. 

Foto: Veronica Aarøe

 

Inngjerdet skogsområde for hunder

Med våren kommer også båndtvangen. Men i Sandefjord finnes det et suverent tilbud til løpelystene hunder. Hos KennelBergtatt i Andebu, tilbyr de "Slipp hunden løs", et 60 mål inngjerdet skogsområde hvor de firbente trygt kan springe fritt. Her reserverer du tid på forhånd, og disponerer hele området alene - eller sammen med andre hundevenner dere har lyst til å ha med. Dette tilbudet er åpnet hver dag, hele året. Klikk her for mer info og booking. 


Foto: Kennel Bergtatt

 

Jugendbyen Sandefjord

Visste du at Sandefjord er Norges neste fremste jugendby? Ta en byvandring, løft blikket og nyt den vakre jugendarkitekturen som setter sitt preg på sentrumskjernen i Sandefjord. Jugend er en stilart innen arkitektur, dekorativ kunst og kunstindustri som oppsto i 1890-årene. I arkitekturen kjennetegnes stilen av bruk av materialer som jern, glass og sement og bygningene selv er ofte asymmetriske og avrundede. Jugendstilens "smørøye" i Sandefjord er Christian Hvids Plass øverst i Storgata. Her finner du Den Katolske Kirke og byens mest gjennomførte jugendbygning; Chr. Hvidts Plass 3 hvor Nøtterø Bakeri holder til. Videre byr både Stockflethsgate, Storgata og Kongens gate på vakre bygninger og detaljer i jugendstil. 

Foto: Heidi Marie Gøperød

 

Sandefjord Vikingpark

Sandefjord og Vestfold er rik på vikinghistorie. Gokstadskipet er Norges største bevarte vikingskip, og nå bygges en arkeologisk replika av Gokstadskipet i Sandefjord Vikingpark. Parken ligger rett ved Hvalfangstmonumentet, og alt arbeidet  utføres med replikaer av vikingenes verktøy. Her kan du ta en tur for å se på arbeidet, eller du kan være med på byggingen. Alle er velkomne til å delta, enten du bare er litt nysgjerrig eller om du ønsker å være frivillig på litt mer regelmessig basis.  

Foto: Hanne Marie Pedersen

 

Nysgjerrig på Sandefjord? Her finner du alt du trenger å vite - Sandefjord servert på sølvfat

;