– Vi trenger noe å strekke oss etter

Den bokaktuelle sandefjordingen Anita Krohn Traaseth er juryleder når Tenk stort-prisen skal deles ut for første gang.


Tekst: Henrik Sandvik

Det er fire år siden ordene «Tenk stort, tenk Sandefjord» ble sagt høyt for første gang. Omdømmeprosjektet dreier seg om å få flinke folk til å flytte hit og begynne å jobbe i lokale bedrifter, og markedsføringen av Sandefjord skjer med mange ulike aktiviteter.

– Vi har vært aktive på mange områder og oppnådd gode resultater. Nå synes vi at en Tenk stort-pris er et naturlig neste steg i arbeidet, sier Marit Sagen Gogstad i Sandefjord Næringsforening.

Næringsforeningen driver prosjektet, og har kommunen og cirka 70 bedrifter som partnere.

Meld deg på «Hjem til jul 2019»!

En som virkelig tenker stort, er Anita Krohn Traaseth. 13. desember kommer hun hjem til fødebyen for å være juryleder når Tenk stort-prisen deles på frokostmøtet til næringsforeningen. NHO Vestfold Telemark-sjef Kristin Saga og kommunikasjonstoppen Kjell Terje Ringdal – også disse er fra Sandefjord – utgjør resten av juryen.

Traaseth mener det er inspirasjonsaspektet som gir slike priser en viktig rolle.

– Vi trenger noe å strekke oss etter. Noe som virker uoppnåelig. At andre går foran og viser vei. At det er mulig, sier hun.

– Hva legger du i Tenk stort-begrepet?

– At det er lov å ha perspektiv. At det er lov å tro på at det umulige er mulig, det krever bare litt mer tid og ekstraordinær innsats.

– Årets kategori er «Sandefjords modigste bedrift». Du har tidligere sagt at store tanker krever nettopp mot; hva mener du kjennetegner en modig bedrift?

– En modig bedrift er en bedrift som klarer å gå fra ord til handling. Som leverer resultater. Steg for steg. Som jobber beinhardt for noe mer enn bare egen inntjening. Som «står han av» i krevende perioder, som omstiller seg og klarer å være relevante.

Hold deg oppdatert med våre nyhetsbrev!

Traaseth dominerer nyhetsbildet i disse dager. Hennes kronikk i Aftenposten om kvinnelige ledere, ble nemlig etterfulgt av et kontroversielt innlegg i NRK Ytring.

Selv om sistnevnte raskt ble fjernet og stemplet som et personangrep, har 47-åringen en overraskende travel høst.

Da Traaseth forlot Innovasjon Norge ved årsskiftet, skulle hun bruke god tid på å planlegge karrieren videre. Det gikk ikke helt slik.

– Høsten har vært hektisk og moro! Litt mer hektisk enn planlagt, må jeg innrømme; jeg skulle jo «gjøre ingenting». Her har jeg et stort forbedringspotensial, sier hun.

Først kom et styreverv i European Innovation Council. I juli ble Traaseth utnevnt til å lede Regjeringens nye grøntutvalg, så ble hun ansatt i en seks måneders deltidsstilling på OsloMet.

– Det er variert og spennende. I tillegg har jeg lansert roman og fått ny valp i heimen, sier Traaseth.

– Gratulerer med ny bok! Du var i Sandefjord og presenterte den; gikk det bra på Midtåsen?

– Jeg må si tusen takk til fjordingene! Å komme «hjem» og bli mottatt på den måten, med et skjønnlitterært prosjekt, setter jeg enormt stor pris på. Og det å se gamle kjente, lærere, klassevenner – det var en stor opplevelse!

Anita Krohn Traaseth skal lede juryen når Tenk stort-prisen deles ut for første gang denne høsten. Foto: Agnete Brun
Anita Krohn Traaseth er bokaktuell med romanen «Kamel uten filter» denne høsten, og preger nyhetsbildet i disse dager etter sin kronikk i Aftenposten om kvinnelige ledere. Foto: Agnete Brun

Anita Krohn Traaseth (47)

* Oppvokst i Sandefjord, bosatt i Oslo.

* Blant annet tidligere toppleder i Innovasjon Norge.

* Kjent fjes i sosiale medier og kommentarspalter.

* Ute med romanen «Kamel uten filter» denne høsten.

* Leder juryen når Tenk stort-prisen deles ut 13. desember.

;