Kraftig gründervekst i Sandefjord

Covid-19 får mange til å forfølge gründerdrømmen. Aldri før har så mange banket på døren til Gründeriet – og aldri før har så mange behøvd så mye hjelp.


Tekst: Henrik Sandvik

 

Gründeriet er startup-stedet midt i Sandefjord sentrum. I normale tider har cirka 60 gründere arbeidsplassene sine her. De utveksler ideer, utfordrer hverandre og spiser lunsj sammen. Og de får hjelp.

– For oss på Gründeriet er det viktig å spre kunnskap ut til etablerere, slik at vi kan bidra til å navigere bedriftene i riktig retning. Det kommer gründere i mange ulike faser hit til oss, men de aller fleste trenger en eller annen form for kunnskapsløft når de tar fatt på gründerreisen, sier daglig leder Benedicte Eian Iversen på Gründeriet.

Den siste tiden har hun mottatt henvendelser fra enda flere enn vanlig. I skrivende stund (medio april) er dørene stengt, men pågangen av nye gründere og leietakere har vært så stor i Covid-19-perioden at Gründeriet på papiret er smekk fullt.

– I fjor var 28 av totalt 60 gründere her på huset helt ferske. De fleste hadde ingen erfaring med å drive et selskap, og mange kom hit uten engang å vite hvordan man lager en forretningsplan eller hvordan man går fra idé via budsjett til kommersialisering, fortsetter Eian Iversen.

Sandefjord er på topp i Vestfold på de aller fleste målinger om nye bedriftsetableringer. Ferske tall viser blant annet at dette gjelder så langt i 2021.

– Det har med andre ord vært en stor oppblomstring av nyetablerte selskaper i Sandefjord – og et ditto stort kompetansebehov, sier Gründeriet-lederen.

Sannsynligvis sitter gründeren selv på den beste innsikten om produktet, appen eller tjenesten bedriften skal levere. Det er alt rundt han eller hun trenger mer kunnskap om.

– Som sagt må mange læres opp fra scratch når det gjelder å etablere og drive et selskap. Det er mye man må beherske, og tilbudet vårt er stort og variert. Vi arrangerer workshops, kurs og webinarer for gründerne våre. Dette kan være faglig påfyll om alt fra markedsføring til ulike måter å finansiere bedriften din på, sier Eian Iversen.

Det er også interne samlinger gründerne imellom. Blant annet jevnlige gründergrupper der opptil 6 personer diskuterer hverandres forretningsplaner og dykker inn i utfordringene man støter på.

– Gründerne møtes jevnlig til fellessamlinger. Da sparrer de om ulike temaer, eller noen presenterer kanskje en ny idé, forklarer Eian Iversen, og fortsetter:

– På fellessamlingene får vi også besøk av aktører fra næringslivet og virkemiddelapparatet, som holder presentasjoner om relevante temaer. Vi er heldige som har så mange gode støttespillere rundt oss.

Finn ledige jobber i Sandefjord!

Nytt av året er det digitale inkubatorprogrammet. Dette er et verktøy som skal hjelpe gründerne å utarbeide en solid forretningsplan. Programmet går over ni nettbaserte samlinger á 90 minutter hver, og i tillegg forventes det at deltakerne setter av halvparten av hver eneste arbeidsdag i de tre ukene programmet pågår.

– Det beste med programmet er at deltakerne får individuell oppfølging mellom hver samling, sier Eian Iversenl, og fortsetter:

– Vi måtte stenge helt ned i januar, og kunne dermed bare møtes digitalt. Da var det fint å ha dette verktøyet for dem som trengte det mest.

Gründeriet er tildelt midler av Sandefjord kommunes ekstraordinære næringsfond til å drifte det digitale inkubatorprogrammet i tre år.

– Hvert år får 12 selskaper fra Gründeriet denne muligheten, og vi har allerede flere eksempler på deltakere som har fått utarbeidet en skikkelig forretningsplan og nå virkelig viser fremgang, sier Gründeriet-sjefen, og legger til:

– Hvis du går rundt hjemme med en gründerdrøm og ønsker deg de beste verktøyene og rådgivningen som skal til for å skape deg din egen arbeidsplass, så bør du bli en del av fellesskapet vårt og søke en plass på dette programmet!

Ingen andre kommuner i Vestfold og Telemark kan måle seg med det antall bedriftsetableringer Benedicte Eian Iversen kan juble for i Sandefjord. Foto: Henrik Sandvik
Sannsynligheten for å overleve som gründer, øker merkbart når man blir tilknyttet et gründerhus. Foto: Henrik Sandvik
;